ipg

Društvo inženjera plastičara i gumara Society of Plastics and Rubber Engineers

 

 

Početna strana O nama Skupovi Časopis Svet polimera Bilten IPG Publikacije i usluge Polimeri u Srbiji
Front page About us Meetings Journal World of polymers IPG Bulletin Publications and Services Polymers in Serbia

 

   

Božićna – novogodišnja jelka

19. decembar 2015

Aleksandra Mihajlović

 

U časopisu EPPM objavljen je zanimljiv članak pod nazivom „Odbrana veštačke božićne jelke“. Ovo je, kako se ističe u članku, sigurno tema koja će izazvati suprotna mišljenja kod publike – kod onih koji su za jelku iz prirode i kod onih koji vole veštačku jelku (bor), u koje spada i potpisnica ovih redova.

Autorka iz EPPM-a ističe da poseduje veštačko božićno drvo u obliku kule visine 2,2 metra. Drvo je verna replika gustog kanadskog bora. Potrebno je samo pola sata da se drvo raspakuje i postavi a potom i ukrasi.

 

 

Izvor: www.eppm.com

 

U članku se potom ističu neke činjenice.

Veštačka božićna jelka uglavnom je napravljena od reciklovane PVC ambalaže, pri čemu je samo 10% jelki načinjeno od originalnog PVC-a.

Božične jelke uglavnom se proizvode u kineskoj oblasti Pearl River Delta. Ako jelka nije suviše stara, sigurno ne sadrži olovne stabilizatore za PVC koji su i u Kini zabranjeni. Za stabilizaciju se koriste kalajni stabilizatori.

Prva veštačka božićna jelka napravljena je u 19. veku od guščijih pera obojenih u zeleno. Tridesetih godina 20. veka Addis Brush Company započela je izradu jelki od materijala za četke.

Veštačke jelke veoma su popularne u Velikoj Britaniji gde ih poseduje čak oko dve trećine domaćinstava. Njihova potražnja raste i u SAD gde, prema procenama, nekoliko desetina miliona domova poseduje plastične jelke, a približno toliko koristi prirodne. Veštačke jelke su veoma popularne i u Poljskoj.

Dosad najveća božićna jelka imala je visinu od 52 metra i bila je prekrivena zelenim PVC lišćem. Bila je postavljena u Moinhos de Vento Park, Porto Alegre, Brazil, za doček 2002. Na jelki je bilo oko 3.000 ukrasa.

 

 

Zasad najviša božićna jelka bila je postavljena u Brazilu za doček 2002

i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda

 

Ove godine svetski rekord kod veštačke jelke postigao se u australijskoj Canberri. Jelka je visine 22 metra i ima najviše svetiljki ikada viđenih na plastičnoj jelki. Zelena plastična jelka proizvedena je u Kini. Na jelki se nalazi oko 520.000 LED svetiljki što prevazilazi prethodni Ginisov svetski rekord – veštačku jelku s najviše svetla, koja je bila postavljena u Osaki, Japan.

 

 

Plastična božićna jelka visoka 22 metra sa 520.000 LED svetiljki u Australiji ove godine obara  

svetski rekord u pogledu osvetljenja (izvor: www.dailymail.co.uk)

 

Plastična božićna jelka u Canberri privlači na hiljade posmatrača (izvor: www.dailymail.co.uk)

 

 

Božićna jelka visine 13 metara načinjena od 40.000 plastičnih boca u Kaunusu u Litvaniji.

Noću je jelka bila osvetljena iznutra što je stvaralo predivnu, sjajnu svetlost zelene boje, 2011

(izvor: www.designed.rs)

 

 

  

Božićna jelka načinjena od plastičnih boca na trgu ispred Gradske kuće, 2011

(izvor: www.designed.rs)